Shortlist 2024

De shortlist van de eerste Fantascifi boekenprijs voor het beste boek in het fantasy- en science fiction genre is bekend. En…. de genomineerden hebben toegezegd dat ze er alles aan gaan doen om aanwezig te zijn op het festival en op het podium op zaterdag 27 januari 2024.

Kim ten Tusscher

Kim ten Tusscher over Fantascifi:

“Nog een paar weken en dan treffen we elkaar vol spanning op de uitreiking van Fantascifi. Sommige van jullie hebben meegedaan aan de korte verhalen wedstrijd. Of misschien staat jouw boek wel op de shortlist. En ik… ik loop me dan nerveus te maken over de speech die ik mag komen geven.

Hoi, mijn naam is Kim ten Tusscher, één van de meest gelezen fantasy auteurs van Nederlandse oorsprong. In de 15+ jaren dat ik nu schrijf, heb ik 13 epische boeken geschreven. Houd je van draken en/of verhalen met een grimmige sfeer, maar toch een sprankje hoop? Dan is de kans groot dat je mijn boeken gaaf zult vinden.

Al die jaren dat ik schrijf, zijn een enorme achtbaan geweest. Ik kreeg lovende recensies, werd genomineerd voor prijzen (soms met een verschrikkelijke uitkomst), kwam volledig vast te zitten in verwachtingen van mezelf en vond toch de weg terug naar mijn eigen passie. Dus ja, ik ken de emoties waarmee veel schrijvers 27 januari naar Ermelo komen.

En daar ga ik het met jullie over hebben. Ik neem je mee langs mijn hoogte- en dieptepunten van de afgelopen jaren. Wat is er gebeurd, hoe ben ik gegroeid als schrijver en hoe heb ik uiteindelijk mijn weg gevonden in het fantasy en science fiction wereldje van Nederland en Vlaanderen? Met mijn verhaal wil ik je inspireren en motiveren om jouw eigen pad te vinden. Om je een beetje op weg te helpen, deel ik ook alle mogelijkheden die er in Nederland en Vlaanderen voor fantasy- en science fictionschrijvers zijn.

Zie ik je de 27ste?”

In willekeurige volgorde nomineren wij de volgende boeken en auteurs:

November
Thomas Olde Heuvelt & uitgeverij Boekerij

Tot het november wordt. Dan breekt de Zwarte Winter aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Zij wonen in het meest bescheiden van de vijf huizen. November is ieder jaar het moment dat hun geluk omslaat en ze worden overvallen door pech…

De gifgave
Rani de Vadder & Hamley Books

In Aurea mogen enkel gifgenoten via slangengif magie gebruiken. Beenderbezweerders hebben daar botten voor nodig, een vorm van magie die niet langer wordt getolereerd. Door het verbergen van haar ware identiteit, begaat beenderbezweerder Zaya een grote misdaad. Wanneer ze gewond raakt, verandert dan ook alles…

De gifgave
Duisternis

Duisternis
Eva Linden & Hamley books

Een eeuwenoude voorspelling brengt zeven onbekenden bij elkaar in herberg De Verdronken Scheper. Zeven Zonderlingen die op zoek moeten gaan naar zeven delen van een magisch kristal dat de Duisternis kan verdrijven…

Zwartruimte
Jasper Polane & Quasis uitgevers

Terwijl verleden en toekomst botsen met oude mythen en nieuwe ideeën, probeert Zahra haar geliefde opnieuw te vinden en vergaart Tobias meer en meer macht. Wanneer hun paden zich kruisen, nemen de spanningen toe, totdat ze recht tegenover elkaar komen te staan.

Zwartruimte
Steen der schaduwen

Steen der schaduwen
Marieke Pallada & Zilverbron uitgeverij

Het noodlot slaat toe als Myra en haar vrienden hem tijdens een verkenning ontmoeten. De man ontvoert haar. Myra’s prioriteit is om in leven te blijven. Haar vrienden zetten de achtervolging in…